Tην ώρα που η κυβέρνηση και το μιντιακό σύστημα ισχυρίζονται ότι ο πρωθυπουργός είχε πυρετώδεις διαβουλεύσεις και συναντήσεις για την προετοιμασία της πρόσφατης Σύνόδου Κορυφής των Βρυξελλών για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., τα επίσημα στοιχεία διαψεύδουν εμφατικά το αφήγημα.
Σε αντίθεση με την εικόνα που κατασκευάζεται και τα σχετικά δημοσιεύματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τις χειρότερες επιδόσεις από όλους τους ηγέτες σε προπαρασκευαστικές συναντήσεις και, επακόλουθα, σε συμμαχίες για την προώθηση των ελληνικών θέσεων.
Το επίσημο Δελτίο Αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Σύνοδο του τετραημέρου 17 – 21 Ιουλίου περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια όλες τις προπαρασκευαστικές διμερείς και πολυμερείς επαφές μεταξύ κρατών μελών στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη διαμόρφωση συμμαχιών στη διαπραγμάτευση για την τελική διαμόρφωση του Ταμείου και αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα «τις χώρες του Βίσεγκραντ» (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία) αλλά και τους «φειδωλούς» (Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Ολλανδία) που τελικά επιβλήθηκαν πολιτικά.
Μόλις μία συνάντηση και αυτή με την Κύπρο!
Στο δελτίο, αυτό ο Έλληνας Πρωθυπουργός βρίσκεται στην τελευταία θέση καθώς στη διάρκεια της Συνόδου πραγματοποίησε μόλις μια συνάντηση, με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη. Αντίστοιχες επιδόσεις είχαν μόνο ο Κροάτης και ο Εσθονός Πρωθυπουργός.
Αναλυτικά η λίστα:
Πηγή: Ερευνητική Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕPRS)
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πλαίσιο της συμμαχίας του Νότου και προκειμένου να διαμορφώσουν θετικούς συσχετισμούς ο Ιταλός Πρωθυπουργός Αντόνιο Κόντε πραγματοποίησε 10 συναντήσεις, ο Ισπανός Πέδρο Σάντσεθ 7, ο Πορτογάλλος Αντόνιο Κόστα 4. Ακόμη και ηγέτες διεθνώς απομονωμένοι όπως οι Όρμπαν και ο Μοριαβιέτσκι είχαν ικανοποιητικό αριθμό συναντήσεων. Δηλαδή ανάλογα με το διακύβευμα που είχε για κάθε χώρα η τελική συμφωνία αλλά και του πόσο ενεργοί είναι σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι ηγέτες.
Επί της ουσίας επιβεβαιώθηκε ότι η ελληνική πλευρά ήταν απομονωμένη και απροετοίμαστη στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός απείχε από οποιαδήποτε προετοιμασία με τους ηγέτες της συμμαχίας του Νότου και περιορίστηκε στις υποχρεωτικές παρουσίες της ολομέλειας. Μάλλον ως «προβλέψιμος» εταίρος, συμπαρατάχθηκε με τις απαιτήσεις των «φειδωλών», που μάλιστα έσπευσε να δικαιολογήσει, εναντίον των συμφερόντων της Ελλάδας.
tvxs.gr